בשונה משיטות טיפול אחרות המשתייכות לרפואה המשלימה, הרפלקסולוגיה נחשבת לתחום טיפולי חדש יחסית בנוף. אל מול מערכות רפואיות וטכניקות בנות מאות ואלפי שנים, הרפלקסולוגיה פותחה ע"י ד"ר ויליאן פיצג´ראלד בראשיתה של המאה העשרים.
בבסיסה של השיטה, מונחת הנחת היסוד שלכל איבר ואיבר בגופנו ישנו ייצוג בכפות הרגליים, ודרך ביצוע מניפולציות תנועתיות כאלו ואחרות, הפעלת לחץ מתון, לחיצת ולישה, ניתן לאבחן ואף להביא לריפויו או שיפור תפקודו של האזור המדובר.
כיצד נראה הטיפול בפועל?
כמו טיפולים רבים אחרים, הן ברפואה המשלימה והן ברפואה המערבית, המפגש הראשון מתמקד בתשאול הרפואי ובביצוע האבחון עצמו.
לעתים יגיעו מטופלים אשר ילינו על בעיה מסוימת שאובחנה זה מכבר, אך טרם נמצא לה הפתרון. ולעתים יגיעו מטופלים עם כאבים או סוגיות רפואיות אחרות שאינן מוסברות, וזאת כדי לקבל הן את האבחון והן את הטיפול הנכון.
על כל פנים, אף מטפל ברפלסולוגיה לא יפסח על התשאול הראשוני, שכן יש בו כדי להתאים את הטיפול במדויק לצורכי המטופל.
בהמשך, עוברים לשלב הטיפול, אז מחליט המטפל באילו איזורים להתמקד בכף הרגל.
התהליך עצמו מזכיר במידה רבה עיסוי בכפות הרגליים, אולם בשונה מן הפרקטיקה הכללית, כאן מדובר בעיסוי שממוקד במטרה טיפולית מסוימת.
באילו נושאים הרפלקסולוגיה מטפלת?
נהוג לראות בעיסויים כתחום שמטרתו לענות על כאבי שרירים וגידים או לקדם רוגע ושלווה, ועם זאת חשוב לציין שהטיפול מעניק מענה למגוון רחב מאוד של סוגיות בריאותיות לרבות: לחץ דם גבוה, מערכת חיסונית מוחלשת, דלקות חוזרות באיברים שונים (דוגמת דלקת בדרכי השתן), בעיות לב, סוכרת ועוד.
מי מוסמך במתן טיפול רפלקסולוגי?
חשוב לציין שרפלקסולוגיה איננה נושא שנלמד במסגרתו של קורס קצר.
מדובר במסלול לימודי תלת שנתי אשר כולל בנוסף לכך סטאז´ פרקטי.
המסלול נלמד במכללות המוסמכות בהכשרת מטפלים ברפואה משלימה, והוא כולל מגוון רחב של נושאים המשיקים לרפואה המערבית דוגמת אנטומיה ופיזיולוגיה.
מאמר זה נכתב בשיתוף עם ידע ספרים - שיווק והפצת ספרות מקצועית